Saturday, October 20, 2012

Filled Under:

Mari Try masakan korea Sup kimchi


Bahan-bahan ( 2 org makan )

  • 1 tin kecil kimchi boleh juga guna sayur asin biasa
  • 2 sb gochujang kalu xjumpa ni boleh guna chilli bean sauce
  • 2 ulas bwg putih dicincang
  • setengah biji bawang bombay (ptg dadu)
  • 6-8 biji bebola daging/daging biasa pun boleh
  • 2 keping tofu jepun
  • 1 1/2 kiub pati ikan bilis
  • sedikit daun bawang n minyak utk menumis
  • Air putih 300mls

Cara-cara

  1. Tumiskan bwg putih hingga naik bau.
  2. Masukkan kimchi dan jusnya sekali. Biarkan seketika.
  3. Masukkan air putih,kiub ikan bilis,bwg bombay dan bebola daging. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Setelah mendidih masukkan pes gochujang. Gaulkan hingga sebati. Biarkan seketika.
  5. Biar dalam sekitar 10min n letak sedikit daun bawang yg telah dipotong. siap untuk dihidangkan bersama nasi putih...(xperlu letak garam cos kimchi n kiub dah masin)
P/S:-kalau macam ni.. makan sorang je la.. sori la nak kongsi..

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

Jom Ramai-ramai Meriahkan Ruangan Komen Di Belog Tiga Pagi.
Semua Dalam Tiga Pagi Aje?

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism