salam rakan-rakan semua
saya ingin berkongsi resipi ayam tandoori.. jika biasa anda gemar makan tandoori. maka apa lah salahnya buat sendiri.. kan best..
disini resipinya..
bahan perap 1
3 sudu besar serbuk cili
2 sudu pes halia-bawang putih
3 sudu perahan lemon (limau nipis pun boleh)
garam secukup rasa
bahan perap 2
3 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar garam masala
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk lada hitam
setengah mangkuk yoghurt (atau nisbah satu sudu besar yoghurt untuk seketul ayam)
3 sudu perahan lemon (limau nipis pun boleh)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
seekor ayam
cara membuat
ayam dipotong lapan dan dibuang kulit. kemudian buat belahan pada daging ayam bertujuan untuk membolehkan rempah perap tu semua dapat meresap. belahan dibuat berhati-hati supaya belahan sampai ke tulang, tetapi tidak memisahkan isi-isi daging.
perap ayam dengan bahan perap 1 (gaulkan semua) dan perap la lebih kurang 15 minit.
sementara menunggu ayam perap dengan perapan 1, maka sediakan perapan kedua.. satukan semua perapan kedua di bekas asing, gaul hingga sebati. kalau boleh cuit sikit untuk rasa garam dan gula biar seimbang.
kemudian satukan perapan kedua tersebut dengan ayam yang telah diperap dengan perapan 1 tadi.
dah itu jelah... kemudian perap la sekurang-kurangnya 6 jam. pastikan bahan perapan memenuhi belahan-belahan ayam..
ayam dibakar dalam suhu 250 celcius selama sejam.
p/s: resipi ni ayam tak berapa merah, nampak kurang menarik. tapi sedap. so kalau nak merah, letak la sedikit pewarna merah.
roti nan pegi beli kat supermarket.
selamat mencuba.
saya ingin berkongsi resipi ayam tandoori.. jika biasa anda gemar makan tandoori. maka apa lah salahnya buat sendiri.. kan best..
disini resipinya..
bahan perap 1
3 sudu besar serbuk cili
2 sudu pes halia-bawang putih
3 sudu perahan lemon (limau nipis pun boleh)
garam secukup rasa
bahan perap 2
3 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar garam masala
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk lada hitam
setengah mangkuk yoghurt (atau nisbah satu sudu besar yoghurt untuk seketul ayam)
3 sudu perahan lemon (limau nipis pun boleh)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
seekor ayam
cara membuat
ayam dipotong lapan dan dibuang kulit. kemudian buat belahan pada daging ayam bertujuan untuk membolehkan rempah perap tu semua dapat meresap. belahan dibuat berhati-hati supaya belahan sampai ke tulang, tetapi tidak memisahkan isi-isi daging.
perap ayam dengan bahan perap 1 (gaulkan semua) dan perap la lebih kurang 15 minit.
sementara menunggu ayam perap dengan perapan 1, maka sediakan perapan kedua.. satukan semua perapan kedua di bekas asing, gaul hingga sebati. kalau boleh cuit sikit untuk rasa garam dan gula biar seimbang.
kemudian satukan perapan kedua tersebut dengan ayam yang telah diperap dengan perapan 1 tadi.
dah itu jelah... kemudian perap la sekurang-kurangnya 6 jam. pastikan bahan perapan memenuhi belahan-belahan ayam..
ayam dibakar dalam suhu 250 celcius selama sejam.
p/s: resipi ni ayam tak berapa merah, nampak kurang menarik. tapi sedap. so kalau nak merah, letak la sedikit pewarna merah.
roti nan pegi beli kat supermarket.
selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment
Jom Ramai-ramai Meriahkan Ruangan Komen Di Belog Tiga Pagi.
Semua Dalam Tiga Pagi Aje?