Bahan-bahan ( ±15 biji )
- ~ Inti ~
- 4 biji bawang merah / 1 biji bawang besar (dikisar),
- 100 gm udang kering (dikisar),
- kacang panjang
- daun sup,
- 1 biji keledek bersaiz besar (direbus &dilenyek),
- 3 sudu makan serbuk kari daging,
- 1 sudu makan cili kisar (kalau nak pedas tambah lebih)
- garam & gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- ~ Doh ~
- 1/2 kg tepung gandum,
- 3 sudu planta/ marjerin,
- secawan air,
- secubit garam
Cara-cara
- 1. Panaskan kuali dan minyak. Masukkan bahan yg dikisar & cili kisar sehingga sedikit kering dan naik bau.
- Masukkan serbuk kari daging ke dalam dan gaulkan sebentar. Kemudian masukkan air. Masukkan kacang panjang dan gaul sebati.
- Masukkan keledek yang telah dilenyek tadi ke dalam. Kemudian masukkan garam dan gula disusuli daun sup. Gaul hingga likat. Siap dan boleh di angkat.
- Canaikan doh dan tekapkan pada acuan karipap. Sudukan inti yg telah digoreng tadi ke dalam dan kapit rapat. Buang doh yg berlebihan dan boleh susun dalam dulang.
- Goreng ikut kehendak anda.Siap dan boleh dimakan bersama keluarga.
0 comments:
Post a Comment
Jom Ramai-ramai Meriahkan Ruangan Komen Di Belog Tiga Pagi.
Semua Dalam Tiga Pagi Aje?