Thursday, November 8, 2012

Filled Under:

Pulut Sotong Sumbat

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 6 @ 7 ekor sotong puteh
  • 5 biji lada hitam (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 10 biji halba
  • 2 hiris halia
  • santan dari 1/2 biji kelapa
  • 250 gram beras pulut (direndam 1/2 jam)
  • garam & gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Sotong dibersihkan dan diambil bahagian badan sahaja.
  2. Isikan beras pulut (jangan terlalu buncit). Kemudian sematkan.
  3. Masukkan santan ke dalam periuk. Kemudian masukkan sotong.
  4. Masukkan juga lada hitam, bawang, halba dan halia.
  5. Masakkan hingga mendidih. Kemudian perisakan dengan garam dan gula.
  6. Biarkan mendidih hingga kuah agak pekat.
sumber

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

Jom Ramai-ramai Meriahkan Ruangan Komen Di Belog Tiga Pagi.
Semua Dalam Tiga Pagi Aje?

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism