Bahan-bahan ( 4 orang )
- 6 @ 7 ekor sotong puteh
- 5 biji lada hitam (ditumbuk)
- 2 ulas bawang merah (dihiris)
- 10 biji halba
- 2 hiris halia
- santan dari 1/2 biji kelapa
- 250 gram beras pulut (direndam 1/2 jam)
- garam & gula secukup rasa
Cara-cara
- Sotong dibersihkan dan diambil bahagian badan sahaja.
- Isikan beras pulut (jangan terlalu buncit). Kemudian sematkan.
- Masukkan santan ke dalam periuk. Kemudian masukkan sotong.
- Masukkan juga lada hitam, bawang, halba dan halia.
- Masakkan hingga mendidih. Kemudian perisakan dengan garam dan gula.
- Biarkan mendidih hingga kuah agak pekat.
0 comments:
Post a Comment
Jom Ramai-ramai Meriahkan Ruangan Komen Di Belog Tiga Pagi.
Semua Dalam Tiga Pagi Aje?