Saturday, February 23, 2013

Filled Under:

Kes Pencerobohan Lahad Datu, Sabah


Kes pencerobohan Lahad Datu - Suku kaum DAYAK berhimpun nak potong kepala kepada Askar Kesultanan Sulu...!!!Kes pencerobohan Lahad Datu - Suku kaum DAYAK dari Kalimantan telah mula berhimpun untuk menyatakan pendirian mereka membantu Sabah jika Dayak Sarawak dan Leluhur mereka Dayak Sabah iaitu "pengait" meminta pertolongan.

Menurut mereka, jika kerajaan Malaysia gagal menghalau pulang Askar Kesultanan Sulu ke Filipina, mereka akan bertindak ganas memenggal kepala setiap orang yang berbangsa SULUK.

Ini bunyi laungan mereka "Kerana Sabah Bukan Hak Mereka .. Tanah Borneo Milik Dayak!

Andai Askar tidak mampu menghabiskan Suluk, bagi sahaja kami DAYAK ini kepala Bangsa SULUK itu untuk dijadikan HIASAN di rumahpanjang!

Lupakan Indonesia Jawa banjingan itu yang mentertawakan Sabah Borneo!, lupakan Malaysia itu, yang penting adalah TANAH BORNEO kita!."


update:
Rentetan daripada pencerobohan di Lahad Datu Sabah sejak Selasa lepas,terkini media melaporkan Polis kini sedang dalam proses mengusir pulang ke negara asal kumpulan penceroboh dari selatan Filipina yang dikepung di Kampung Tanduo.


Memetik kenyataan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib di akhbar media, polis sudah menamatkan rundingan dengan kumpulan itu dan kini memberi tumpuan untuk mengusir mereka pulang ke negara asal mereka.
Kita sudah beritahu mereka bahawa kita tidak boleh melayan apa-apa tuntutan mereka kerana ini bukan platform yang betul untuk menyuarakan apa-apa yang mereka mahu.


Jadi, sekarang kita hanya boleh melaksanakan proses untuk menghantar mereka balik supaya mereka boleh mencari saluran yang sesuai untuk menyuarakan tuntutan mereka.

Ketika ditanya bila kumpulan tersebut akan dihantar pulang, Hamza berkata, secepat mungkin
Mengenai kumpulan bersenjata yang dianggarkan 100 orang itu,sebelum ini, mereka membuat dua tuntuan daripada kerajaan Malaysia .


Antara tuntutan tersebut adalah mereka mahu dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu di Sabah dihantar pulang ke negara asal.

Sumber : Info Harian


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

Jom Ramai-ramai Meriahkan Ruangan Komen Di Belog Tiga Pagi.
Semua Dalam Tiga Pagi Aje?

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism